Türkiye Fırıncılar Federasyonu Başkanı Halil İbrahim Balcı, “Belli oranda buğday ithaline müsaade edilmeli” dedi.
Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Lider Vekili ve Türkiye Fırıncılar Federasyonu Başkanı Halil İbrahim Balcı, son periyotta un ve mayada yaşanan fiyat artışları ve artan maliyetlerin ekmek fiyatlarına yansıtılmasına ait Türkiye Fırıncılar Federasyonu Genel Başkanlığında açıklamalarda bulundu. Balcı, son bir aydır un fiyatlarının yüzde 30 artığını ve un fiyatlarının 630 lira bandından yaklaşık 800 bandında çıktığını belirterek, ekmek üreticisi ve fırıncı esnafının zora girdiğini kaydetti. Balcı, “Bu artışlar ekmek fiyatında yükselmeyi kaçınılmaz kılmaktadır. Bununla ilgili ilgili kurumlarımızla gerekli çalışmalarımızı yaptık. Ticaret Bakanlığımızla yapmış olduğumuz çalışmalar var. Maliye Bakanlığımızla yapmış olduğumuz çalışmalar var” tabirlerini kullandı.
“Buğday hasadı yüksek, ancak kalitesi düşük”
Balcı, bu yılki buğday hasadının geçmiş yıllara oranla yüksek olduğunu da kelamlarına ekleyerek, “Ekmeklik buğdayın hasadının 14,5 milyon ton olduğunu görüyoruz. 14,5 milyon ton olan bir senede ekmeklik unda kullandığımız buğday ölçüsüne baktığımızda 12 milyon ton. Tıpkı halde Toprak Mahsulleri Ofisi’nin elinde tahminen de geçmiş yıllara oranla çok önemli manada bir stok kelam konusu. Buğday stokuna baktığımızda 11 milyon ton stok gözüküyorsa bunun önemli bir kısmı ekmeklik buğday. Niçin fiyatta yükselme var diye baktığımızda ise, maalesef bu yılki hasatta kalite istikametinde düşüklük olduğundan ve yalnızca belirli bölgedeki buğdayların kaliteli, istenen düzeyde olmasından ötürü o bölgelerdeki fiyat ister istemez yükselmekte. Yani çiftçimizden 7,5 liraya aldığımız buğday. Şu anda vasat dediğimiz buğday 10,5 liradan süreç gören Polatlı buğdayı 12,7 liradan süreç görmekte” açıklamasında bulundu.
“Alınması gereken tedbirleri almazsak bu olumsuzluk daha da yükselecek demektir”
Buğday ve undaki fiyat artışının önüne geçmek için önlem alınması gerektiğini söyleyen Balcı, “Eğer bu önlemler alınmayacak olursa bugün 750-800 lira bandında olan un fiyatının önümüzdeki günlerde daha da yükselmesinden tasa ediyoruz. Şunu söylüyoruz, diyoruz ki ‘fırıncı esnafı nasıl ki fedakarlık yapıyorsa, her gelen fiyat artışını tıpkı gün ekmeğe yansıtmıyorsa, temel besin unsuru olarak bakıyorsak bizim paydaşlarımız kesimler de olaya bu türlü bakmak zorunda’. Alınması gereken tedbirleri almazsak bu olumsuzluk daha da yükselecek demektir” formunda konuştu.
Ekmek fiyatları üzerinde çalışmalar yürüttüklerini aktaran Balcı, “Bu çalışmalarda sağlıklı sonuçlar almazsak, gerekli çalışmanın sonucunu alamayacak olursak, bu artışlar da devam edecek olursa ekmek fiyatındaki artışın makul olmaktan çıktığını görürüz. Bugün ekmeğin kilogram fiyatı 50 liraya satılıyorsa, bu kilogram fiyatını 60, 62,5, 65 liralarda durdurmak mümkün olmaz. Bu da dar gelirli vatandaşlarımızın temel besin unsuru olan ekmeğe olumsuz yansıyacak demektir. Ben buradan yetkililere sesleniyorum. Bugüne kadar esnafımız gerekli özveriyi gösterdi. Biz bu ay içerisinde de Türkiye genelinde kilogramı 50 liradan satılan ekmekte bir fiyat değişikliği olmayacağını ve bu çalışmaları takip edeceğimizi tabir etmek istiyorum” diye konuştu.
“Belli oranda buğday ithaline müsaade edilmeli”
Buğday ve un fiyatlarındaki artışın durdurulması için tahlil teklifinde de bulunan Balcı, “Gerekiyorsa aşikâr bir ölçüde, aşikâr bir vakit içerisinde ithalata müsaade edilmesi gerekiyor. Dışarıdaki kaliteli buğdayı ben kendi ülkeme 8,5 liraya mal ederken, 12,5 lira 13 lira bandında Polatlı’da süreç görüyorsa iki aylık denetimli ve yüzde 30-40 civarında müsaade edilmesi durumunda iç piyasada hem un fiyatlarında bir rahatlama meydana gelecektir hem de bizim kalitesiz buğdayımızı harman yaparak kaliteli unla ekmek yapma imkanı buluruz” değerlendirmesinde bulundu. – ANKARA