Ankara’nın Beypazarı ilçesinde bayanlar, tarhana ve salça yaparak kışa hazırlanıyor.
İlçe halkının sofralarında kıymetli bir yere sahip tarhananın imali sürüyor.
Zafer Mahallesi’nde yaşayan 83 yaşındaki Münevver Çiftci, tarhana ve salça üretiminden vazgeçmediklerini söyledi.
Tarhana, salça ile kurutulmuş biberin kilerlerinde olmazsa olmazlar ortasında bulunduğunu vurgulayan Çiftci, şunları kaydetti:
“Tarhana hamurunu serdiğimizde yavaş yavaş kuruyacak, böylelikle ovulması daha kolay olur. Biden kuruyan tarhana içini çok kurutmadan kurumuş olur ve çok uzun ömürlü olmaz. Sıhhatimiz elverdiği ölçüde, tarhana yapmaya, erişte bölümü, biber, patlıcan kurutmalarını yaparız. Kışın da çoluk çocuğumuzla birlikte yeriz. Beypazarı bayanları olarak gelenek ve göreneklerimizden vazgeçemeyiz. Kilerimizde, yada ambarımızda kışlık yiteceklerimiz olması gerekir. İlerleyen yaşıma karşın bu işleri yapmazsam rahat edemem, huzursuz olurum.”
Bahçede yetişen eserlerin değerlendirilmesinin kıymetli olduğunu lisana getiren Çiftci, kendi bahçelerindeki eserleri sağlıklı formda tükettiklerini belirtti.