Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Lideri Şemsi Bayraktar, “Eylül ayında üretici ve market ortasındaki fiyat farkı en fazla yüzde 249 ile havuçta görüldü. Havuçtaki fiyat farkını yüzde 219,8 ile limon, yüzde 212,9 ile kuru kayısı, yüzde 212,2 ile kuru soğan ve yüzde 205,6 ile patates takip etti” dedi.
Türkiye Ziraat Odaları Birliği Genel Lideri Şemsi Bayraktar, eylül ayında üretici ile market ortasındaki fiyat farklılıklarını, patates ve kuru soğan üreticilerinin yaşadığı sıkıntıları yaptığı manzaralı basın açıklamasında kıymetlendirdi.
Eylülde üretici ve market ortasındaki fiyat farkı en fazla yüzde 249 ile havuçta görüldü
Eylül ayında üretici ve market ortasındaki fiyat farkına değinen Bayraktar, şunları kaydetti:
“Eylül ayında üretici ve market ortasındaki fiyat farkı en fazla yüzde 249 ile havuçta görüldü. Havuçtaki fiyat farkını yüzde 219,8 ile limon, yüzde 212,9 ile kuru kayısı, yüzde 212,2 ile kuru soğan ve yüzde 205,6 ile patates takip etti. Havuç 3,5 kat, limon 3,2 kat, kuru kayısı, kuru soğan ve patates 3,1 kat fazlaya satıldı. Üreticide 7 lira 50 kuruş olan havuç 26 lira 18 kuruşa, 11 lira 50 kuruş olan limon 36 lira 78 kuruşa, 130 lira olan kuru kayısı 406 lira 76 kuruşa, 5 lira 60 kuruş olan kuru soğan 17 lira 48 kuruşa, 4 lira 70 kuruş olan patates 14 lira 36 kuruşa markette satıldı. Eylül ayında fiyatı en fazla artan eser markette kuru incir, üreticide kabak olurken, fiyatı en fazla düşen eser ise markette limon, üreticide yeşil soğan oldu.”
Eylülde markette 23 eserde fiyat artışı, 13 eserde fiyat düşüşü görüldü
Eylül ayındaki market fiyatlarına da değinen Bayraktar, “Eylül ayında markette 36 eserin 23’ünde fiyat artışı, 13’ünde fiyat düşüşü görüldü. Markette fiyatı en fazla artan eser yüzde 32,7 ile kuru incir oldu. Kuru incirdeki fiyat artışını yüzde 20,5 ile yeşil fasulye, yüzde 14,1 ile sivri biber, yüzde 14 ile yumurta takip etti. Markette fiyatı en fazla azalan eser ise yüzde 30 ile limon oldu. Limondaki fiyat düşüşünü yüzde 22,8 ile havuç, yüzde 21,6 ile salatalık yüzde 15,9 ile maydanoz izledi” sözlerini kullandı.
Eylülde üreticide 12 eserde fiyat artışı, 13 eserde fiyat düşüşü görüldü
Üreticideki eserlerin fiyat artışlarına değinen Bayraktar, “Eylül ayında üreticide 28 eserin 12’sinde fiyat artışı olurken 13’ünde fiyat düşüşü görüldü. 3 eserde ise fiyat değişimi olmadı. Üreticide en çok fiyat düşüşü yüzde 24,3 ile yeşil soğanda görüldü. Yeşil soğandaki fiyat düşüşünü yüzde 22,8 ile maydanoz, yüzde 18,2 ile marul ve kuru fasulye izledi. Üreticide en çok fiyat artışı yüzde 48,6 ile kabakta görüldü. Kabaktaki fiyat artışını yüzde 31,8 ile yeşil fasulye, yüzde 20,4 ile salatalık, yüzde 20 ile sivri biber izledi” biçiminde konuştu.
Bayraktar, konuşmasını şöyle sürdürdü:
“Kışlık patateste hasat başladı. Türkiye İstatistik Kurumu bitkisel üretim 1. iddia bilgilerine nazaran; patates üretiminin bir evvelki yıla nazaran yüzde 14 oranında artarak 6,5 milyon tona çıkacağı iddia ediliyor. Odalarımızdan edindiğimiz bilgiye nazaran ise bu artışın daha da fazla olacağını kestirim ediyoruz. Geçtiğimiz yıl patateste yeterlilik derecesi yüzde 103,6 olarak gerçekleşti. Bunun yanı sıra bu yıl geçen yıla nazaran yaklaşık 1,5 milyon ton fazla patates üretimi olacağı iddia ediliyor. Geçen yıl eylül ayında patateste üretici fiyatı ortalama 9,5 lira iken, bu yıl yaklaşık yüzde 50 oranında düşüşle 4,7 lira düzeyine geriledi. Üreticilerimiz patatesi 4,7 liraya satarken tüketici marketten 3 katı fiyatına satın alıyor. Kışlık patateste depo ve personellik masrafları maliyetleri daha da artırıyor. Artan maliyetler nedeniyle üreticilerimiz borçlarını ödeyememe korkusu yaşamaya başladı. Ülkemiz kuru soğan üretiminde de bir evvelki yıla nazaran yaklaşık 200 bin ton artış olacağı kestirim ediliyor. Kuru soğan ve patates üreticilerimiz, arzda yaşanan bu artış sonucu fiyatların daha fazla düşmesi kaygısını taşıyor. Kısıtlı açılan kuru soğan ihracatının büsbütün açılması, yeni pazarlar bulunması ve evvelki yıllarda olduğu üzere Toprak Mahsulleri Ofisi’nin devreye girerek patates ve kuru soğana müdahale etmesi gerekiyor. Devlet eliyle yapılacak patates ve kuru soğan alımlarında, üreticilere verilecek her türlü hizmette Ziraat Odaları’na da misyon verilmelidir.” – ANKARA