Kış aylarına kadar depolarda olgunlaşmaya bırakılan ve kışın tüketilen Ankara armudunun hasadına başlandı.
Ankara’nın Çubuk ilçesinde Ankara armudu olarak bilinen kış armudunun hasadına başlandı. En büyük özelliğinin kış aylarında olgunlaşması olan armut, hasat edilmesinin akabinde evvel üretici depolarında bekletiliyor. Bu depolarda 2-3 ay bekleyerek olgunlaşan Ankara armudu, yumuşayıp tüketime hazır olduğunda ise manavlardaki yerleri alıyor. Tadının ağır olmasıyla bilinen Ankara armudu, kış aylarında komposto ve tatlı üzere birçok alanda kullanılabiliyor.
Armut Hasadına ait konuşan Kuruçay Köyü Derneği Lideri Ali Tohumcu, köylerinde yapılan armut hasadına ait bilgilendirmelerde bulundu. Tohumcu, “Ankara armudunun bilhassa İç Anadolu bölgesinde yetişen ve İç Anadolu bölgesinde yoğunluğu Ankara’da olan bilhassa Çubuk’ta yetişen armut çeşididir” diye konuştu.
“Bu armut aralık ayına kadar üreticinin depolarında saklanır”
Ankara Armudunun öteki armut çeşitlerine nazaran çok daha sağlam olduğunu kelamlarına ekleyen Tohumcu, “Mesela şu an hasat yapıyoruz. Lakin bu sene 20 gün evvelce hasat yapıyoruz. Biraz erken oldu. Olağan koşullarda Ekim ayının ortalarına hakikat hasadı başlardı. Bu armut aralık ayına kadar üreticinin depolarında saklanır. Oluşmaya başladıktan sonra tüketiciye sunulur. Armudumuz, sulu aroma bedeli yüksek ve kaliteli bir armut çeşididir” açıklamasında bulundu.
“Armut toplandığı anda yenmiyor”
Armudun olgunlaşma mühletine ait de konuşan Tohumcu, “Armut toplandığı anda yenmiyor. Armut, bilhassa biraz depolarda bekleyecek. Havalar soğuduğunda armut oluşacak ve tüketiciye, pazara sunulacak. Kış armudumuz şu anda dağlık yerdeki bahçemizde olduğu üzere buralardan köydeki üreticinin deposuna inecek. Aralık ayına kadar bekleyecek. Aralık ayında sonra olgunlaşma başladıktan sonra armut oluştukça pazara ve tüketiciye sunulacak” biçiminde konuştu.
“Ankara armudunun şeker oranı düşüktür”
Ankara armudunun neden bu kadar ünlü olduğuna da dikkati çeken Tohumcu, “Tamamen iklimsel olarak kıymetlendirilir. Burada yüksek bir rakım var, Ilıman bir iklim var. Toprağın humuslu olması armudun oluşumuna katkı sağlıyor. Armut, insanların bağırsaklarının temizlenmesinde, kalp sıhhatinde da Ankara armudunun özellikleri var. Ankara armudunun şeker oranı düşüktür. O yüzden kaliteli bir armuttur” tabirlerini kullandı.
“Ankara armudunun coğrafik işaret evrakının Çubuk’a kazandırılması gerek”
Tohumcu Çubuk’un şu anda 4 tane coğrafik işaretli eseri olduğunu belirterek, “Bunlardan bir tanesi Çubuk Turşusu. Dünyaca ünlü. Dünyada 22 ülkeye pazarlanabilen bir marka Çubuk Turşusu. Akabinde Çubuk Vişnesi var. Agat Taşı ve Homaça var. Bunlara ilaveten Ankara armudunun da coğrafik işaret dokümanının Çubuk’a kazandırılmasının gerektiğini düşünüyorum” değerlendirmesinde bulundu.
“Armut üretiminde bu sene masraflar arttı”
Ankara Armudu üreticisi Orhan Çakır ise bahçesinde yaklaşık 300 armut ağacını bulunduğunu ve bu ağaçlardan 6-7 ton ortası armut hasadı beklediğini söyleyerek, “Normalde daha fazla bekliyorduk. Ancak iklimden ötürü yarı yarıya tahminen yarıdan fazla bir düşüş oldu. Kalitede olmadı fazla yağmur yağması sebebiyle fazla ilaç yaptık, masraflar arttı” açıklamasında bulundu.
“Armudun üretilmesine devam edilmesi gerekiyor, dışarı bağımlı olmak da düzgün değil”
Ankara armudunun üreticideki fiyatlarına değinen Çakır, “Fiyatlar düştü. Şu anda ben bu armudu 25’e satmam lazım ki tatlı para kazanayım. Seneye devam edeyim. Ancak o denli para şu an yok. Pazarlarda ortalama fiyat 15-20 ortası konuşuluyor. Bizim işçiliğimiz kendimizden olduğundan düzgün makus karşılıyor. Dışardan olduğu vakit sıkıntı. İşçiliğimizi kendimiz karşılayarak devam ediyoruz. Gücümüzün yettiği yere kadar yapmaya devam edeceğiz. Öbür işimiz yok esasen. Üretime devam edilmesi gerekiyor. Yoksa durum berbata gidiyor. Üretmedikten sonra millet ne yiyecek? Daima dışarı bağımlı olmak da uygun değil” sözlerine yer verdi.
“Eve gittiğiniz vakit çabucak çürüyecek bir armut değil”
Kuruçay armudunun tadına herkesin bakması gerektiğini de vurgulayan Çakır, “Diğer kentlerden gelen halde satılan armutlar üzere değildir bizim armudumuz. Görünüşü biraz ufak ancak çok lezzetli, tatlı, sulu ve güçlü bir armuttur. Meskene gittiğiniz vakit çabucak çürüyecek bir armut değil. Meskenin ısı durumuna nazaran 1-2 ay hiçbir şey olmadan durur. Biz ayıklama yaptığımız vakit hafif bir çizik olsa dahi biz onu ıskartaya ayırıyoruz. Çizik olmasa bu armut 3 ay hiçbir şey olmadan bekler” dedi. – ANKARA